Vroeger was alles anders – deel 1

In 2000 ben ik begonnen als webredacteur. Cursusje ‘schrijven voor het web’ gedaan en aan de slag. Zonder cms maar gewoon uploaden naar de server en lekker html’en. Maar er is veel meer veranderd.

Deze week deel 1, de komende weken verder, steeds met twee veranderingen. Wil je iets toevoegen dan ben je van harte welkom! Ik neem het dan de komende weken mee.

Nu:

  • Lekker veel links
  • Ultra kort

Lekker veel links
De eerste tekst die ik ooit schreef in die cursus barstte bijvoorbeeld van de links. Ging je met je muis over een moeilijk woord heen dan verscheen een uitleg. Ieder plaatje had een alt-tekst, zelfs als het plaatje geen enkele relatie met de inhoud had (opvulling). En bijna iedere zin bevatte wel een link, of naar een pagina in de eigen site of naar buiten de site.

En nu? Ik moet er niet aan denken. Ik plaats steeds minder links in de tekst en zet ze er vaak zelfs allemaal onder. Links en ander ‘gedoe’ in een tekst leest gewoon niet lekker. Je kunt je niet concentreren op de tekst als je je steeds af moet vragen of je nu klikt of eerst nog even doorleest.

Ultra kort
De tekst was ook ultra kort. Het mocht maar één beeldscherm lang zijn en dat was geen bijzonder groot beeldscherm. Je verhaal werd dus in heel veel kleine stukjes geknipt en met veel links aan elkaar geplakt. De reden was goed: de lezer hield namelijk niet van scrollen. Niet horizontaal (nog steeds niet de bedoeling) èn niet verticaal (naar beneden). Nu zie je dat mensen niet zo’n probleem meer hebben met scrollen (mede door de scrollmuizen) maar het klikken wel erg moe zijn. Liever een lange tekst dus, zolang er maar een goede structuur in zit die door duidelijke tussenkopjes et cetera zichtbaar wordt.

Volgende keer meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *