Bewust fout

Het is vreemd hoe vaak teksten eigenlijk bewust fout geschreven worden. Zo heb ik een boekje over SMS & MSN van Wim Daniëls waarin hij zegt bewust geen sms, MSN, sms’je en MSN’en te schrijven maar sms en msn, sms-je, msn-en. Waarom MSN nu met kleine letters moet verklaart hij niet maar “Dat streepje wordt door veel taalgebruikers gemakkelijker gevonden”. Maar die schrijven dit boek toch niet? En voor het lezen lijkt het me niet uitmaken.

Op een bijeenkomst over laaggeletterdheid hoorde ik dat je voor laaggeletterden cijfers beter niet uit kunt schrijven. Een 9 dus en geen negen.

En organisaties schrijven woorden verkeerd omdat ze dan beter gevonden worden in Google. Er wordt bijvoorbeeld meer gezocht op email dan op e-mail (zie Emaille potten, pannen en kannen en www.mischa.be/blog/detail/schrijf-wijzer-maak-bewust-schrijffouten). Zit je bijvoorbeeld in de e-mailmarketing dan kan het je dus meer klanten opleveren als je email schrijft.

Hetzelfde heb ik ooit gehoord over credit card (fout geschreven, veel gezocht) versus creditcard (goed, maar minder op gezocht). Toen ik bij de Universiteit Utrecht werkte hadden we het met Master’s programme (Britse spelling) versus Master’s program (V.S. spelling). Op programme wordt stukken minder gezocht dan op program maar we hadden als organisatie wel gekozen voor Britse spelling. Wij hebben het toen op Brits gehouden.

Gelukkig is het probleem in Google aan het verdwijnen. Zoek maar eens op credit card: je vindt pagina’s met creditcard en pagina’s met credit card. En Google vermeldt er niet eens bij ‘Bedoelde u…’. Toch ziet Google het niet als hetzelfde woord: de zoekresultaten zijn niet hetzelfde. Geen idee hoe dat dan weer werkt. Jij wel?

PS Voor de regels over het uitschrijven van getallen zie bijvoorbeeld dit advies van mijn helden van het Genootschap Onze Taal: http://www.onzetaal.nl/advies/getallen.php.

One Comment

  1. J.P. Lanser 1 december 2011

    Ik ben ontzettend geholpen met deze tekst. Ik had altijd moeite met cijfer voluit te schrijven of het getal te schrijven. Bedank hiervoor
    Met vriendelijke groeten,

    jp lanser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *