Schrijf maar gewoon

taal in gestempelde letters

Anderhalf miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd of functioneel analfabeet: ze kunnen wel lezen en schrijven maar niet voldoende om goed mee te draaien in onze samenleving (zie www.lezenenschrijven.nl). Maar ook mensen die wel goed lezen zitten niet te wachten op moeilijke teksten. Je haakt gewoon af (zie Zes gevolgen van onbegrijpelijk schrijven).

Maar ja, wat is nou moeilijk? Voor je het weet ben je aan het taalgebruik van je organisatie en je vakgebied gewend en doe je vrolijk mee.

Het tooltje op www.schrijfmaargewoon.nl is dan een mooie oplossing. Je plakt je tekst erin en ziet meteen hoe moeilijk het is. Waar zitten de te lange zinnen en wat is jargon? Waar wordt jouw taalgebruik te ambtelijk? Aan jou de keus of je de tekst aanpast of het zo laat. Het tooltje wordt aangeboden door de vier grote gemeenten.

NB dit tooltje is gebaseerd op Klinkende Taal een programma dat bijvoorbeeld ook in Word te integreren is. Zie www.klinkendetaal.nl.

One Comment

  1. marlies van de ven 24 december 2011

    Hoi Alphons,

    Deze tool om het leesniveau te bepalen is nog wel in de lucht: http://www.accessibility.nl/internet/tools/leesniveau_tool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *